Çift SIM kart meşgul çalıyor
Fatih Sarı
GEÇTİĞİMİZ günlerde piyasada 53 markaya ait 70 çift SIM kartlı telefon modeli olduğunu belirten Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Piyasa Gözetim ve Denetim Laboratuvarı’nda yapılan testlerde telefonların bazılarında teknik özelliklerin standartlara uymadıklarının belirlendiği söyledi. İki aydır yapılan testlerde şimdiye kadar 13 telefonun incelendiğini açıklayan Acarer, bu telefonların 4 tanesinde sorun olduğunu, 8 adedinde ise teknik özelliklerin Avrupa Birliği standartlarına uygun olmadığını belirtti. İncelemelerin devam edeceğini duyuran Acarer, ürünlerin istenilen standartları sağlamadığının duyurulmasının ardından ithalatlarının yasaklanacağını ve bu ürünleri kullanan tüketicilere iade hakkı doğacağını söyledi. Risk taşıyan ürünlerin önümüzdeki günlerde kamuoyuna duyurulacağı belirtiliyor.
Acarer’e Çin’den cevap
Acarer’in bu açıklamasının ardından bir açıklamada Glocal Trading’in ortağı ve yöneticisi Necmettin Polat’tan geldi. Polat, Acarer’e sorduğu sorularla gündemi değiştireceğe benziyor. Polat, başkanın bu açıklaması karşısında mağdur olacağını düşünen marka sahiplerinden çokça telefon aldıklarını ve belirsizliğin kalkması için bazı konuların net biçimde marka sahipleri ve telefon üreticilerine bildirilmesi gerektiğini söyleyerek TK başkanına şu soruları yöneltti:
“Sayın Tayfun Acarer’in sözünü ettiği standartlar nelerdir? Avrupa Birliği kalite standardı olan ve telefon için aranan CE standardını Türkiye Avrupa ülkelerinden zaten daha ağır ve farklı bir biçimde uyguluyor. Öyle ki küçük de olsa gümrükten-gümrüğe, günden-güne, memurdan-memura değişen ve ithalatçıyı mağdur eden de pek çok uygulama var. Bir telefon, içinde yer alan etiketin üzerindeki CE simgesinin 0.5 cm’den yalnızca 1 mm küçük olmasından dolayı gümrükten alınmaz ve geri yollanırken diğer bir telefon ise etiketinde “Made in ÜLKE” şeklinde yazılıp menşe bildirmesi gerekirken “Made by MARKA” şeklinde marka yazmasına rağmen gümrükten alınabiliyor.”
Necmettin Polat sorularını şu şekilde sürdürdü: “Sayın başkan acaba CE standartlarını daha da farklı bir biçimde mi uygulamak istiyor? Öyle ise yeni standartların neler olduğunu uluslararası bilişim kamuoyuna ya da en azından marka sahipleri ve üreticilere bir an önce bildirmeli ve dünkü açıklamasının altını net biçimde doldurmalıdır. Diğer taraftan sayın başkanın kastı eğer Avrupa’da uygulanan CE standartları ise telefonlar zaten CE belgesi ile giriyor Türkiye’ye. CE standartlarına haiz olmayan ürünler alınmasın zaten. Sayın başkanın elinde gerçekten uluslararası anlamda kabul edilen bir test olanağı varsa lütfen gümrüklere de bu olanağı tanısınlar ki onlar da testleri burada yapabilsin. Doğru-yanlış en azından tek bir standart olsun. Bir kurumun izin verdiğini bir başka kurum karalayıp töhmet altında bırakmasın.
Diğer taraftan, Çin’de üretim yaptıkları halde bunu etiketlerine yazmayan bazı markalar çift hatlı cep telefonu yapmadıklarından Türkiye’de pazar payı kaybettikleri için Türkiye’ye ait milli markalarla üretilen çift hatlı telefonlara adeta savaş açmıştır. Her yolla markaları baskı altında tutarak korkutmaya ve yıldırmaya çalışmaktadırlar ki bu durum bilişim kamuoyunca bilinmektedir.”
Ayrıca TK başkanını Çin’e de davet eden Polat, “Standartları varsa sayın başkan alıp-gelsin misafirimiz olsun Çin’de. Oturup TK standartlarında ideal bir telefon yapalım, bunu da kamuoyuna açıklayalım. Değilse uluslararası standartlarda telefon üretmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
General Mobile ürünlerinin standartlara uygunluğu Telekomünikasyon Kurumu Teknik Düzenleme ve Standardizasyon Daire Başkanlığı bünyesindeki Piyasa Gözetim ve Denetimin Modern Laboratuvarı’ndan yapılan testlerle onaylandı. Şirketten yapılan açıklama ise şu şekilde:
“İletişim, eğlence ve haberleşmeyi bir arada sunan mobil cihazlar üreten General Mobile, Türk Telekomünikasyon Kurumu tarafından belirlenen çift SIM kartlı cep telefonları standartlarına uygunluk testinden başarıyla geçti. Telekomünikasyon Kurulu tarafından yapılan test sonuçları, 20 Temmuz 2008 tarihli yazısı ile General Mobile’a iletildi.
General Mobile Genel Müdürü Muzaffer Gölcü, General Mobile ürünlerinin Amerika ve Avrupalı tüketiciler tarafından da güvenle kullanıldığını söyledi. Ürünlerin Amerika ve Avrupa’da bulunan ilgili otoriteler tarafından da standartlara uygunluğunun daha önceki vesilelerle defalarca tespit edildiğini kaydeden Gölcü, “Kaliteyi ve tüketici memnuniyetini öncelikli ilke olarak edinmiş olan General Mobile markalı ürünlerimiz Amerikalı ve Avrupalı tüketicilerimiz gibi tüm Türk kullanıcılarımız tarafından da gönül rahatlığı ile kullanabilir” dedi.”
Tayfun Acarer’in açıklamalarının ardından hareketlenen pazarda Orite markası adına Beyaz Teknoloji de şu açıklamayı yaptı:
“Türkiye’deki tüm tek ve çift SIM kartlı cep telefonlarının Telekomünikasyon Kurumu tarafından kurumun belirlediği standartlara uygun olup olmadığına ilişkin EMC (Elektromanyetik Uyumluluk), RF (Radyolink Frekansı), LVD (Düşük Voltaj Direktifi) ve SAR (Özgül Soğurma Oranı) testleri yapılmıştır. Teknik Düzenleme ve Standardizasyon Daire Başkanlığı bünyesindeki Piyasa Gözetim ve Denetim Laboratuvarı tarafından yapılan testler sonucunda “Deney Test Sonucu” başlıklı, 10.09.2008 tarih ve B.61.0.TLK.0.13.00.28 / 351-04-75171 / 49009 sayılı yazı ile Orite marka KN-A75D model cihazın yapılan testlerden başarı ile geçtiği Telekomünikasyon Kurumu tarafından tarafımıza bildirilmiştir. Beyaz Teknoloji tüketici memnuniyetini her zaman göz önünde tutmuş, ürün pazarlaması ve satışını bu doğrultuda gerçekleştirmiştir bugüne kadar olduğu gibi bu tarihten sonra da piyasaya sunacağı her türlü ürünün ulusal ve uluslararası standartlara uygun olması ilkesi ile hareket edecektir.
fatihs@interpro.com.tr